Zonnecollector

De werking van een zonneboiler is van groot belang om je inzicht te geven in hoe je hier nu energie mee kunt besparen. De zonneboiler gebruikt namelijk de zonne-energie voor warm water. Het wordt niet gebruikt om elektriciteit op te wekken zoveel veel mensen denken. De energie die op wordt gewekt wordt niet terug gegeven aan het energienet want dit is bij zonnepanelen wel zo. Warm water dat niet wordt gebruikt, kun je als verloren beschouwen.

Deze wordt dan aangesloten op een buizenstelsel en hierin zit een vloeistof. Al het zonlicht die op wordt gevangen zorgt er voor dat de vloeistof wordt verwarmd. De warmte wordt dan door de vloeistof getransporteerd door de buizen. Dit gaat dan naar de boiler (ook wel het voorraadvat genoemd) met leidingwater. Alle warmte die aanwezig is zorgt er voor dat het water wordt verwarmd in het voorraadvat. Deze kan dan worden aangesloten op de CV ketel. Deze kan de warmte uit het voorraadvat dan nog na verwarmen wanneer dat nodig zou zijn. Op deze manier krijg je warm water dankzij de zonneboiler.

De compacte zonneboiler

Er kan ook worden gekozen voor de compacte zonneboiler. Wanneer je deze keuze maakt dan krijg je een collector op het dak waarin de watervoorraad zit. Hierbij is geen apart voorraadvat aanwezig, dit bespaart weer ruimte. Het is daarom de moeite waard om goed na te denken wat je wil. Wil je een compacte zonneboiler of liever de standaard zonneboiler? Je kunt ook kijken hoeveel water je ongeveer nodig hebt en dan aan de hand daarvan beslissen welke zonneboiler het gaat worden. Het ene voorraadvat is namelijk groter dan bij de ander. Aan de hand van je keuze kun je de prijs laten berekenen die je moet betalen voor de zonneboiler en dan kun je meteen je voordeel berekenen of laten berekenen.

Je kunt namelijk erg veel geld besparen als je de zonneboiler gaat kiezen. Je weet nu hoe het werkt, je ziet dan ook dat het vrij eenvoudig gaat en dat je er zelf niets voor hoeft te doen, maar je profiteert wel van alle besparingen waar je het hele jaar gebruik van kunt maken. Maak daarom meteen een goede keuze want een zonneboiler kan wel 15 tot 25 jaar mee gaan, de zijn in Nederland altijd van goede kwaliteit dus hebben een lange levensduur en hebben maar weinig onderhoud nodig (eens per jaar of eens per vijf jaar, afhankelijk van welke zonneboiler je gaat kiezen).